WITGOED ONDERHOUDTIPS


Onderhoudstips voor uw wasmachine


1. Wasmachine schoonmaken

Goed onderhoud van de wasmachine is belangrijk. Er lekt iets, de wasmachine spoelt niet meer goed of er is een verstopping. U kunt een aantal dingen zelf in de gaten houden om de kans op een defecte wasmachine kleiner te maken.

2. Wat kunt u zelf doen om de kans op defecten bij uw wasmachine te verkleinen?

 1. Controleer of er niets uit de zakken van kleding in de wasmachine is achtergebleven.
 2. Gebruik bij beugelbeha’s, slipjes, sokken etc. een waszakje.
 3. Maak de wasmiddellade van tijd tot tijd helemaal schoon (haal hem eruit!).
 4. Controleer de trommel op roestplekken. Bij een rvs-trommel kunt u roest weghalen met een speciaal reinigingsmiddel.
 5. Controleer de rubberen ring rond de deur en vulopening op beschadigingen en voorwerpen die zijn blijven hangen.
 6. Controleer de afvoerfilter op achtergebleven voorwerpen en reinig de pluizenfilter.
 7. Als de watertoevoer niet meer soepel verloopt, haal dan de toevoerslang er vanaf en spoel hem grondig door.
 8. Vul maximaal 75% van de trommel om overbelasting te voorkomen.
 9. Gebruik niet teveel wasmiddel. Met teveel wasmiddel wordt uw was niet schoner en het is niet goed voor uw machine.
 10. Was niet meer dan 2 x achter elkaar en geef de machine hierna een uurtje pauze.

 

3. Wasmachine onderhoud

Goed onderhoud van uw wasmachine zorgt niet alleen voor een langere levensduur van de wasmachine. Het is ook goed voor uw was. Draai bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd een 90˚C programma. Liefst zonder was en met wat soda in de trommel. Dit voorkomt schimmelvorming in de trommel, waardoor u grijze vlekken in kleding kunt voorkomen.

4. Plaatsing

 • Vlakke vloer.
 • Waterpas / stelpoten.
 • Afvoer niet hoger dan, maar halverwege de machine.
 • Afvoerslang niet verder dan 25 cm in de afvoerpijp.
 • Afvoerslang nooit verlengen.
 • Vergeet niet de druk van de waterkraan te controleren.

 


Onderhoudstips voor uw drogers


1. Pluizenfilter & warmtewisselaar

Maak na iedere droogbeurt het pluizenfilter van uw droger schoon. Hoe u dit het beste kunt doen verschilt per type/merk. Raadpleeg dus de gebruiksaanwijzing van uw wasdroger voor het op de juiste manier reinigen van de pluizenfilter van uw droger.

Spoel bij een condensdroger de warmtewisselaar regelmatig goed schoon onder de kraan en leeg tijdig de condensbak. Deze zit meestal onder of bovenin de droger.

2. Stofvrij

Zorg er altijd voor dat uw wasdroger schoon en stofvrij is. Let er ook op dat de omgeving waarin de droger staat goed schoon is. Met de stofzuiger komt u vaak bij moeilijk bereikbare plekken om stof uit uw droger te verwijderen. U kunt ook eens per jaar uw wasdroger stofvrij laten maken door een witgoed service bedrijf.

3. Houd de binnenkant van de trommel schoon

Na verloop van tijd kan er een laagje vuil op het binnenwerk van de trommel komen te zitten. Dit laagje vuil bestaat meestal uit resten wasmiddel/wasverzachter en kalk uit het water van het natte wasgoed. Drenk een droge doek in azijn en wring deze goed uit, neem hiermee vervolgens de binnenkant van de trommel af om het vuil te verwijderen.

4. Brandpreventie

Zorg voor een goede ventilatie in de ruimte waar de droger staat. Zorg bij voorkeur ook dat de droger de ruimte heeft en niet tegen iets aanstaat. Laat geen brandbare materialen rond of nabij uw droger liggen en hang altijd een rookmelder op in de buurt van uw machine. Verder is het verstandig om uw wasdroger alleen te laten draaien als u thuis bent. Schakel de droger uit als u het huis verlaat!

5. Nog meer tips

 1. Gebruik liever geen wasverzachter. Door de wasverzachter ontstaat er een vetlaagje op de sensor die meet hoe vochtig het wasgoed is, waardoor de droger niet goed kan meten of de was droog is. Gevolg is dat de wasdroger onnodig lang blijft drogen, waardoor de droger oververhit kan raken.
 2. Droog niet meer dan 2 x achter elkaar en geef de machine hierna een uurtje pauze.

 


Onderhoudstips voor uw koel - vries combinaties


1. Hoe verwijder ik ijs uit de koel- /vrieskast?

Alleen als er overmatige ijsvorming optreedt moet u dit ijs voorzichtig verwijderen. Laat het ijs bij voorkeur ontdooien. Wees voorzichtig met het losbreken van ijs, dit kan beschadigingen aan de wand of leidingen veroorzaken. Wilt u het ontdooi proces versnellen, plaats dan een bak warm water in de koelkast.

2. Hoe maak ik de koel- /vrieskast schoon?

Reinig de koelkast met lauwwarm water met een beetje azijn. Behandel de koelkast met schoon water en droog hem goed af met een droge doek. Vergeet niet om ook het deur rubber goed te reinigen en wrijf dit na het droog maken eventueel in met wat talk poeder of glycerine.

Maak de achterkant van de koelkast stofvrij met een stofzuiger, een zachte borstel of een radiatorborstel. Gebruik in geen geval scherpe voorwerpen of schurende schoonmaakmiddelen! Indien er een gaatje ontstaat in de bodem van het vriesvak zal het koelgas ontsnappen, waardoor de koelkast niet alleen niet meer afdoende koelt maar ook onherstelbaar beschadigd is.

3. Hoe krijg ik onaangename geurtjes uit de koelkast?

Geurtjes kunt u verwijderen door gedurende een aantal uren een schoteltje met zuiveringszout of bakpoeder in de koelruimte te plaatsen. (Zuiveringszout is verkrijgbaar bij de apotheek of betere drogist).

4. Plaatsing

LET OP: laat het apparaat 24 uur op de definitieve plek “rusten” voordat u de stekker in het stopcontact steekt!

 • Vlakke vloer.
 • Waterpas / stelpoten.
 • Uw koelkast moet worden geïnstalleerd op minstens 30 cm afstand van warmtebronnen zoals kookplaten, centrale verwarming en kachels en op minstens 5 cm afstand van elektrische ovens. De koelkast mag niet in direct zonlicht worden geplaatst.
 • De omgevingstemperatuur van de kamer waarin u de koelkast installeert dient minstens 10°C te zijn. In verband met efficiëntie wordt gebruik van uw koelkast in koudere omstandigheden niet aanbevolen.
 • Bij installatie van twee koelkasten naast elkaar, moeten de koelkasten op een afstand van minstens 2 cm van elkaar worden geplaatst.

 


Onderhoudstips voor uw vaatwasser


1. Maak het filter schoon

Het eerste klusje is het reinigen van het filter. Maak dit grondig schoon en verwijder eventuele restjes voedsel. Kijk of zich kalkaanslag of vet heeft opgehoopt. Hebt u hard water, dan kunnen zich ook mineraalresten uit het water ophopen. Ziet u gele, bruine of roestkleurige vlekken? Dan heeft dat waarschijnlijk te maken met het ijzergehalte in het water.

2. Maak de sproeiarmen schoon

Controleer af en toe of de uiteinden van de sproeiarmen niet verstopt zitten. Maak de sproeiarmen schoon, eventueel met een speciale machinereiniger voor vaatwassers. Zitten ze verstopt, trek dan de onderste arm naar boven en haal de bovenste arm los. Spoel beide armen af onder stromend water en plaats ze terug in de machine. Zie de handleiding voor uw vaatwasser voor exacte instructies over het verwijderen van de sproeiarmen. Controleer na het terugplaatsen of de onderste arm goed is vastgeklikt en de bovenste arm goed is aangedraaid.

3. Reinig de machine

Natuurlijk reinigt u de buitenkant van de vaatwasser ook regelmatig. Denk er dan ook aan dat u het dichtingsrubber van de deur af en toe schoonmaakt. Ook de reservoirs van de vaatwasmiddelen hebben af en toe een schoonmaakbeurt nodig.

4. Draaien zonder vaat

Maak de vaatwasser een keer per maand schoon door er een kopje schoonmaakazijn in te doen. Laat de machine vervolgens draaien zonder vaat. Zo reinigt u de vaatwasser en verwijdert u vet en kalkaanslag. Vieze luchtjes verdwijnen bovendien.

5. Plaatsing

 • Vlakke vloer.
 • Waterpas / stelpoten.
 • Afvoer niet hoger dan, maar halverwege de machine.
 • Afvoerslang niet verder dan 25 cm in de afvoerpijp.
 • Afvoerslang nooit verlengen.
 • Vergeet niet de druk van de waterkraan te controleren.


6. Nog meer tips

 • Plaats scherpe messen met het handvat naar boven.
 • Plaats scherpe voorwerpen in de vaatwasser op zo’n manier dat ze de deur niet kunnen raken.
 • Spoel vieze borden en pannen eerst even af.